Thursday, 2 February 2017

Jag är för abort!

Abort är ett extremt hett tema just nu och största anledningen är att USA:s nya president Donald Trump har beslutat att stoppa de bistånd som går till organisationer som stödjer abort. Detta beslut innebär att flera kliniker kommer att få stängas ner. För bara någon dag sedan yttrade en känd bloggare, Paow, vad hon tycker om Trumps beslut och detta upprörde en hel del människor.

Det är svårt att inte ha en åsikt i den här frågan och jag tycker att det är ett extremt hemskt beslut som USA:s president har tagit. Jag tycker att varje människa har rätt att bestämma över sin egen kropp. När nu flera abortkliniker tvingas stängas ner kommer flera kvinnor att tvingas söka illegal hjälp och detta kommer i sin tur att innebära en högre hälsorisk. Många kvinnor kommer att bli sjuka och i värsta fall dö.

Abort är inget preventivmedel och ska inte heller användas som ett sådant. Pengar och tid borde läggas på att informera och undervisa människor. Varför är det viktigt att skydda sig? Hur kan man skydda sig? Vad innebär en abort? Och så mycket mer!

 Vem har rätt att bestämma om jag ska göra en abort eller inte? 
Jag som människa på denna jord ska ha rätt att bestämma över min kropp. Jag kan inte säga detta tillräckligt många gånger. Om jag och min partner slarvar med preventivmedel som resulterar till att jag som kvinna blir gravid anser jag att det är vårt beslut om hur vi vill gå vidare. Jag personligen anser att om fallet hade varit som i det här exemplet hade jag känt att min partner också hade haft något att säga till om trots att det är min kropp. Detta är min åsikt. Jag har slarvat, han har slarvat, det vi har skapat tillhör båda (trots att det är min kropp som bär på skapelsen) och därför anser JAG att det är bådas beslut. Om en av oss inte vill behålla barnet, då ska en abort vara lösningen. Om jag skulle vilja göra en abort men min partner inte vill det så gör jag alltså en abort. Om jag vill behålla barnet men min partner vill inte behålla barnet då hade jag känt att jag inte hade kunnat behålla barnet. Då hade jag gjort en abort. MEN med det sagt, skulle jag ta fram en kondom innan samlaget och min partner säger "Nej, kör utan" och jag svarar något i stil med "Det är lite risky" och han svarar "Vi är försiktiga". Ja, då anser jag att han har överlåtit hela beslutet över vad denna sexuella akt resulterar i. Det vill säga, blir jag gravid gör jag som JAG VILL utan att behöva lyssna på hans åsikt. Jag förstår att detta inte är rätt för alla men för mig känns detta rätt och rättvist. Sådan är jag. OCH DET ÄR JUST DET. Alla ska ha rätt att göra det som är rätt för sin egen kropp, själ och hjärta.

Jag vet att många anser att kvinnan har ALL rätt i ALLA lägen för det är HENNES kropp. Jag säger inte att det är fel. Tvärtom. Jag håller med! Förstår ni hur jag resonerar? ALLA SKA HA RÄTT ATT VÄLJA SJÄLV. Det står dessutom i abortlagen att du som är gravid har rätt att själv besluta om du vill göra en abort eller inte. Bra!

 Är det kvinnan som borde ta ansvar? 
BÅDA borde ta ansvar. Det är inte bara en kvinnas ansvar att skydda sig vid samlag, det är väl två personer som är närvarande eller hur? Män har också ett ansvar. Helt ärligt, hur svår är den här frågan egentligen?

 Är abort ett mord? 
Fram till vecka 18 är det okej enligt abortlagen (i Sverige) att göra en abort utan någon specifik anledning. Efter vecka 18 ska fostret kunna överleva utanför kvinnans kropp – med hjälp av medicin och teknik. Jag tycker inte att man kan kalla en abort för mord. Frågan är för komplex. Det beror helt på situationen, på hur långt gången man är och en miljarder andra saker. Ibland är det många som inte ens upptäcker att de är gravida förrän väldigt sent in i sin graviditet. Ska de inte har rätt att välja? Att säga att abort är ett mord är lika slarvigt som att säga att en våldtäkt bara var lite sex. Det är inte så enkelt. Igen, detta är min åsikt.

Några valda slutord: 
Var rädd om livet. Skydda dig vid samlag om du inte vill ha barn. Stå upp för din rätt att bestämma över din kropp. 

Detta är mina åsikter när det kommer till abort. 
Vad tycker du?


1 comment: