Wednesday 5 July 2017

Böcker i Juni



1). Lyckostarnas klubb av Elisabeth Andersson
Jag har varit inne i en feelgood-period så det var inte helt tokigt att jag valde en bok med titeln "Lyckostarnas klubb". Den är ganska rolig och underhållande, väldigt mysig att lyssna på när du gör vardagens alla sysslor. Det kändes som att jag hade med mig ett gäng tjejkompisar hela tiden, väldigt trevligt!

2). (Novell) Frid på Jorden av Selma Lagerlöf 
Den här novellen är nästan som en saga för vuxna som utspelar sig en mörk julkväll. Berättelsen känns som en väldigt typisk Selma Lagerlöf-saga. Jag älskar det! Det är fint och hemskt på samma gång. 

3). (Novell) Ödelagda städer av Merethe Lindström 
I den här novellen får vi träffa en mor och en dotter som är på utflykt. De vet inte vart de ska men ganska snart plockar de upp en liftare. Den här liftaren får en djupare kontakt med dottern som annars mest verkar vara någon annanstans. Berättelsen är fin, men jag sitter med en liten klump i halsen från början till slut. Det gör liksom lite ont.

4). (Novell) Älven av Anna-Karin Palm 
Denna berättelse var lite svår för mig. Det handlar om en kvinna som lever ett liv hon egentligen inte vill leva. Hon drömmer om ett annat liv och en annan plats. När hon äntligen ska ta steget mot det liv hon önskar händer något som gör att hon återigen tvingar sig själv att stå still. Jag antar att novellens budskap är att det aldrig finns en självklar tid då vi ska "hoppa", ibland får vi bara ta nuet för vad det är och hoppa i alla fall. 

5). (Novell) De blå silkesstrumporna av Elin Wägner 
En tuff och underhållande liten berättelse! Ibland kan det vara en nackdel att fysiskt sticka ut om man för tillfället vill vara anonym, men det betyder inte att du inte har rätt att säga och tycka vad du vill. Kvinnan i berättelsen kallas "Bjutti" och hon väljer att bära ett par blå silkesstrumpor istället för de annars hudfärgade exemplar som alla andra har. Valet av strumpor sätter henne ganska snabbt i trubbel i den mansdominerad värld hon lever i men "Bjutti" ger inte upp så lätt.

6). Dödssynden av Margit Sandemo
Det här är inte den mest spännande eller bästa delen i "Sagan om Isfolket"-serien men den ger dig ändå en dos av Margit Sandemos sagovärld vilket är tillräckligt. Sakta men säkert tar jag mig igenom serien och jag gillar den. 

7). Harry Potter and the Prisoner of Azakaban av J. K. Rowling
Den magiska resan fortsätter. Hur kan man någonsin få nog av Harry Potter?! Jag gick med i Pottermore när jag var yngre och hamnade då i elevhemmet "Gryffindor" men när jag registrerade mig på nytt (nu nyligen, hehe) så placerades jag i "Hufflepuff". Intressant, och härligt! 

8). I djupt vatten av Paula Hawkins
Jag fastnade galet mycket för "Kvinnan på tåget". Den var så grymt j*kla bra och innehöll den där härligt kittlande spänningen som man bara önskar att en riktigt bra psykologisk thriller ska ha. Den senaste boken av Paula Hawkins håller inte samma mått om ni frågar mig men den är definitivt läsvärd! Jag rekommenderar!

9). (Reportage) Se på djuren! Tjernobyl trettio senare av Tomas Lindblad
Här får vi en inblick i hur den radioaktiva strålningen har påverkat djur- och växtliv i Tjernobyl. Faktiskt väldigt intressant att lyssna på.

10). (Reportage) Litterär turism i Gösta Berlings fotspår av Josefin Olevik
Handlar om hur viktig miljön är i en bok på ett underhållande sätt. 

No comments:

Post a Comment