Tuesday 10 January 2017

5 tips – Så räcker pengarna till nästa löning


Pengar, pengar, pengar ... vilken makt det har. Har det blivit lite mycket utgifter på senaste tiden och känner du att det börjar bli ganska luftigt i plånboken? Då har jag några tips på vad du kan göra för att se till att spara de sista slantarna tills det är dags att få lönen igen.

❥ Panta burkar 
Har du burkar eller flaskor som inte gör någon nytta? Panta dem! Passa även på att kika i jackfickor, väskor och gamla plånböcker för att se om du har några extra slantar som gömt sig där.

❥ Sälj sådant som du inte använder
Vi har OFTA saker i garderober, lådor och andra gömmor som BARA STÅR där. Varför inte minimalisera och göra dig av med lite grejer? Varför inte samtidigt tjäna en liten slant på det? Gör en storstädning och se vad du hittar.

❥ Planera vad du ska äta 
När du vet hur mycket pengar som du har kvar att röra dig på under resterande tiden innan nästa löning kan du börja planera. Vad har du i kylskåpet och i skafferiet? Vad behöver du köpa? Planera vad du ska äta och ta med matlådor till jobb/skola. Sluta köpa lunch och middag ute, det blir oftast dyrare i längden.

❥ Distrahera hjärnan
Det är många som får en stressklump i magen av att ständigt tänka på pengar så därför är det bra att distrahera hjärnan ibland. Det behöver inte kosta pengar att göra saker! Några exempel som du kan göra som INTE kostar pengar:

1). Vissa museum har gratis inträde (exempel: Östasiatiska museet eller Historiska museet)
2). Promenera med en ljudbok
3). Baka om du har massa ingredienser hemma
4). Hälsa på hemma hos en vän som är snäll och bjuder på fika
5). Städa (kanske inte superkul men oftast behövligt och skönt när det är gjort – och distraherande för hjärnan)

❥ Tänk om!
Det är vanligt att man köper exempelvis nya kläder bara för att man ska på en fest, ett bröllop, en fin middag och så vidare. Många gånger har man ett helt gäng med fina kläder som redan ligger i garderoben. Så ja, tänk om! Behöver du verkligen en ny klänning för den där fina middagen eller kan du välja någon av de 7 klänningar som hänger i garderoben? Kanske kan du bara piffa upp någon av dessa med ett fint smycke eller väska? ELLER ... låna något av en vän eller syster/bror! Fundera alltid en extra gång innan du köper något och SLUTA tyck synd om dig själv. Det brukar också vara en fin ursäkt till att man tycker att det är okej att unna sig onödiga saker.


Bonustips

❥ Förbered dig inför nästa period – Planera!
Vi vill ju inte hamna här igen, eller hur? Vi vill inte ha den där stressklumpen i magen för att vi inte vet om vi har råd att köpa mat eller liknande. Börja planera! Vad ska du äta under de fyra veckorna fram till nästa betaldag? Vad händer under den kommande månaden? Födelsedagar? Utflykter? Ta EN dag och planera hur den kommande månaden kommer att se ut och försök att estimera ungefär vad allt kommer att kosta.

❥ Skriv ner dina utgifter
Det är viktigt att veta vad man har för utgifter, kanske finns det något här som du faktiskt kan ta bort? Behöver du Netflix, för hur mycket tittar du egentligen? Har du både HBO, ViaPlay och Netflix. Behöver du alla tre? Skriv ner alla dina utgifter, se vad du kan ta bort och räkna sedan ut hur mycket som blir över av din lön när du betalat allt detta.

❥ Börja spara
Det här är inte det lättast. I KNOW. Men om du kan spara något, kanske bara 100 kr eller 50 kr så har du ju faktiskt sparat. Gör detta varje månad och RÖR inte dessa pengar. Låt detta vara en trygg extrakassa för när det blir lite kärvt nästa gång.


No comments:

Post a Comment